Despre „Noaptea cartilor deschise”.

Ieri, 23 aprilie, a fost Ziua Mondiala a Cartii. Am aflat si eu de pe Facebook..rusine mie ca nu stiam. Dar la cate zile d-astea au declarat, Ziua Somnului, Ziua Copacilor, si asa mai departe..nu cred ca as putea sa le retin pe toate. Oricum, mi se pare o chestie interesanta, sa aiba si cartile ziua lor. Si sustin ideea asta. Poate asa ne mai aducem aminte de carti si de utilitatea lor. Buuun..Editura Litera si ziarul Ring au organizat un eveniment tare dragut, „Noaptea cartilor deschise.”

Comunicatul de presa spunea asa:

„“Ziarul „ring” si Editura Litera te invita marti, 23 aprilie, incepand cu ora 20:30, sa sarbatoresti Ziua Internationala a Cartii. Cu aceasta ocazie, trecatorii care se vor plimba pe Lipscani vor avea ocazia sa vada ceva unic in Romania, o alee plina cu peste 3000 carti, ce vor fi luminate cu ajutorul unor lanterne speciale dupa apusul soarelui.

Pe langa evenimentul in premiera in Romania, organizatorii au pregatit o surpriza de Ziua Intenationala a Cartii. Cele peste 3000 de carti oferite de editura Litera expuse pe strada Lipscani (la intersectia cu Str. Smardan), in Centrul Istoric, vor fi oferite gratuit tuturor trecatorilor. Acestia se vor putea plimba printre carti printr-un culoar special amenajat, le vor putea rasfoi si, bineinteles, vor putea pleca acasa cu o carte la alegere.

Va asteptam in numar cat mai mare sa luminam impreuna calea catre cultura!”

Suna frumos,nu? Daca eram in Bucuresti aseara, mergeam si eu. Nu pentru carti gratis, ci pentru a admira spectacolul. Sa nu uitam ca suntem in ROMANIA, unde notiunea de GRATIS declanseaza razboaie. Oamenii se inghesuie, se lovesc, se calca in picioare numai pentru a obtine ceva fara sa plateasca. Zi-i unui om ca o carte costa 5 lei, nu va fi interesat. Spune-i apoi ca e gratis, si imediat o va lua.

Dupa cum il prezentau organizatorii, evenimentul trebuia sa fie ceva..altfel. Oameni interesati de cultura, care vor rasfoi carti, se vor plimba relaxati si vor pleca acasa cu o carte in mana pe care o vor citi in curte, la umbra sau pe plaja. Asta era situatia ideala.

Ce a iesit? Greu de descris. Stiti cumva filmuletele acelea de pe YouTube care aratau cum navaleau oamenii in magazine de Black Friday? Cum se loveau, se impingeau si se inghesuiau? Fix asa si la noi. Acele 3000 de carti au disparut in cateva minute, luate de cei care au stat la coada ore in sir numai pentru faptul ca erau GRATIS, nu pentru ca se omorau sa le rasfoiasca. Fiecare cate apuca, doua, trei, zece..

Ideea organizatorilor a fost una geniala, dar gresit formulata. De asemenea, esecul se datoreaza si celor care nu stiu sa aprecieze cultura, nu au simtul masurii si nu sunt capabili sa respecte niste reguli de bun simt. De curiozitate, daca ar fi fost o simpla expozitie cu vanzare, s-ar mai fi inghesuit asa? Clar nu. Gloata vine pentru chestii moca, nu conteaza ce sunt ele..puteau sa fie doar niste simple hartii, tot se inghesuiau sa le capete, atata timp cat nu plateai pentru ele.

In schimb, daca anuntau ca va fi o simpla expozitie, oamenii veneau (nu in numar atat de mare, totusi), faceau o poza, rasfoiau o carte si de-abia apoi li se anunta surpriza ce consta in oferirea unei carti..poate ar fi decurs altfel evenimentul.

E pacat ca o idee atat de frumoasa a fost calcata in picioare de falsi amatori de cultura. Cati dintre ei vor citi acele carti pe care le-au capatat gratis? Daca eram un popor atat de citit si cult, asa cum ne place sa ne descriem, nu cred ca acele persoane ar fi navalit asa, ca la razboi. Din cate stiu, cultura si razboiul nu se impaca prea bine. Zic si eu acum..


2 gânduri despre “Despre „Noaptea cartilor deschise”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s